dijous, 2 d’abril del 2015

El Cudol amb Bangui

Com venim informant les últimes setmanes, el Cudol estrenem els dies 24 i 25 d'abril l'últim espectacle d'Antoni de la Asunción i Andrés, 1238. Crònica d'un somni, poema musical per a dolçaines, percussió, metalls, narrador i cor, al voltant la vida i llegenda de Jaume I. Comptarem amb la col·laboració de la Coral de Patraix i de Manel Ferrer i Valls com a narrador, i les dues representacions tindran lloc al Teatre del Col·legi Salesià Sant Antoni Abat de València. Doncs bé, de la mateixa manera que vam fer amb l'estrena de Dolç Cinema i Dolç TV, tota la recaptació anirà íntegrament a finançar un projecte solidari, en aquesta ocasió la campanya Espacios de Paz amb la qual els Salesians estan recaptant fons per a col·laborar i ajudar als habitants de Bangui, capital de la República Centreafricana.

























La campanya Espacios de paz cerca possibilitar l'atenció educativa en els centres salesians de Damala i Galabadja a Bangui, la capital, treballant amb la infància i la joventut el valor de la pau, després de la crisi soci-política que encara avui perdura. Es pretén que aquests centres puguen reprendre les activitats educatives, recolzant a aquells xiquets, xiquetes i joves que s'han vist més afectats pel conflicte bèl·lic existent. Oferir-los l'oportunitat de tenir un ofici i rebre formació és la millor opció per a garantir la seua inserció soci-laboral.

Actualment, República Centreafricana viu una profunda crisi humanitària, política i econòmica producte del colp d'estat de març de 2013. Aquesta situació va generar contínues onades de violència que, sense forces de seguretat que els protegiren, va motivar que molts civils s'uniren als antics grups d'autodefensa contra bandits. La vinculació religiosa que han volgut prendre aquests grups armats, sense ser la raó del conflicte, fa que s'empitjoren i es mantinguen els enfrontaments dividint en dos la població civil indefensa, que solament aspira a tenir una vida digna i segura, cosa que cap govern els ha sabut donar en les últimes dècades. La principal causa del conflicte són les lluites per controlar els recursos naturals que posseeix el país: les mines de diamants, d'or o l'ivori. Un conflicte que es retroalimenta no per convenciments religiosos sinó per motivacions de venjança, represàlies i, sobretot, de diners i control.

La violència generalitzada continua malgrat la transició política duta a terme al gener de 2014 per intervenció internacional. Existeix una gran preocupació per la creixent crisi humanitària ja que més de 535.000 persones, de les quals la meitat són menors, es troben fora de les seues llars. Aquesta violència que es manté en el temps desgasta l'estabilitat social, les seues estructures polítiques i a les famílies, destrossant el teixit que permet que la vida es desenvolupe des de la cordialitat. Els serveis de salut i d'educació segueixen sense poder facilitar-se a causa dels saquejos, la falta de subministraments i de personal. Moltes famílies segueixen en tendes provisionals en centres de desplaçats, en condicions higièniques inacceptables i sense un sistema educatiu estructurat.

L'ajuda immediata per a la reconstrucció social del país és urgent. No existeix sistema de comerç normalitzat, les empreses han desaparegut o treballen de manera il·legal i els treballs són cada vegada més precaris. Han desaparegut comerços que eren essencials per a la vida diària, com panaderies, fruteries, serveis de taxi... A més hi ha altres problemes com són la desnutrició infantil, la falta d'ocupació, la inseguretat en els carrers, el desproveïment dels mercats i les contínues matances entre tots dos bàndols; problemes que es retroalimenten i estan perllongant la situació en el temps.























Un dels assumptes més urgents és la reobertura de les escoles i dels serveis sanitaris, per la qual cosa cada vegada més entitats educatives en el país com els Salesians es plantegen recomençar les activitats educatives i de temps lliure per a minimitzar els efectes d'aquesta guerra sobre menors i joves. És fonamental treballar perquè les escoles siguen espais d'unitat i llocs de pau on els conflictes polítics no afecten a la bona convivència dels xiquets i les xiquetes.

Els centres educatius salesians de Damala i Galabadja estan atesos des de la Província Salesiana Notre Dame d'Afrique, que cobreix els països de Txad, Camerun, República Centreafricana, Congo, Gabon i Guinea Equatorial. La casa de Damala va ser fundada en els anys vuitanta, començant amb petites activitats educatives. Avui té entre les seues activitats un oratori, un centre juvenil, un centre professional i una escola secundària, tot açò acompanyat per quatre salesians religiosos i un equip de més de vint educadors i educadores. La primera pedra de la casa de Galabadja va ser posada en els anys vuitanta. Avui la componen un col·legi d'infantil i primària, un oratori, un centre juvenil, un dispensari i a més és parròquia, tot recolzat i gestionat per tres salesians religiosos i un equip d'uns quinze educadors i educadores.

Els centres juvenils i les escoles d'aquestes dues presències salesianes sempre han sigut un model de bones relacions entre la joventut, oferint un ambient d'amistat mitjançant les seues activitats esportives, musicals, de formació, colònies de vacances, entre moltes altres en les quals participen milers de joves i xiquets de totes les edats, cultures, religions i estatus socials.

Les dues presències salesianes de Bangui van rebre des de l'inici del conflicte milers de persones que fugien de la guerra i que només cercaven un refugi on sentir-se segures. La majoria dels persones desplaçades van ser dones i xiquets que van arribar fugint de la violència que va esclatar en la capital centrafricana el 5 de desembre de 2013.

Des de la fundació de les dues cases de Bangui, les ONGD salesianes han estat recolzant totes les necessitats que des de l'Oficina de Desenvolupament dels Salesians en la zona han anat transmetent a elles. En concret, a Bangui s'ha ajudat a l'engegada de col·legis, centre professional, dispensari, centres juvenils, oratoris...



En un país que ha patit tantes pèrdues personals i on està present diàriament la confrontació i la violència, es fa necessari assegurar el funcionament dels serveis educatius per a seguir construint valors positius entre la població i infondre una sensació de seguretat i d'estabilitat en la població, perquè les persones puguen viure sense por i senten que és possible normalitzar la vida. S'ha d'acollir a les famílies i persones que fugen de situacions de perill pel conflicte armat, transmetre que és possible acabar amb la guerra civil mitjançant el diàleg i la pau, i afavorir un acostament pacífic entre els grups enfrontats trencant el cicle de violència que es viu en l'actualitat, a més de sanar les ferides psicològiques dels xiquets i xiquetes per a tenir en el futur adults que sàpien conviure i que permeta construir el canvi social a República Centreafricana a partir de l'educació i de la formació, lluny de qualsevol prejudici cultural, religiós, ètnic i polític.

Amb la campanya Espacios de paz es pretén garantir que uns 1.500 menors i joves puguen fer un menjar al dia en els menjadors escolars, possibilitar a la joventut que acudisquen als centres de servei d'atenció psicològica a víctimes joves, augmentar la seguretat dels recintes dels centres salesians de Damala i Galabadja, reparar els desperfectes en les escoles i centres professionals salesians després de l'acolliment de persones refugiades, víctimes d'assalts i tirotejos, comprar el mobiliari necessari per a obrir de nou una escola infantil, una escola primària, una escola secundària i un centre professional, implicar a tot el professorat en un objectiu de millora comuna basat en la conciliació i la pau, engegar el servei mèdic del dispensari del Centre de Galabadja, possibilitar l'accés a l'escola a uns 700 xiquets, xiquetes i joves gràcies a les beques d'estudi i materials escolars, educar a tota la comunitat educativa, pares, mares, professors, professores, animadors i animadores soci-culturals en matèria de conciliació i convivència, formar a un total de 120 joves en oficis amb eixida laboral i que han desaparegut durant la guerra, desenvolupar activitats d'oci i temps lliure que treballen els valors de pau i reconciliació, i capacitar a les biblioteques dels centres escolars per a funcionar durant tot el dia, permetent un espai on estudiar lluny de tota preocupació.

Per a finançar la totalitat de la campanya es necessiten 75.750 euros, dels quals ja s'ha satisfet el 60% gràcies a un bon nombre d'entitats i a les donacions anònimes que es poden fer a través de la web que s'ha habilitat per a tal fi i per a donar a conèixer el projecte Espacios de paz. Completar l'aforament del teatre els dos dies d'estrena suposa recaptar 5.800 euros, així que esperem que amb la vostra col·laboració i solidaritat puguem arribar a aquesta quantitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada