dijous, 21 de juny del 2012

Premis Ovidi Montllor 2012

Enguany se celebra la festa de la música en valencià el dia 28 de juny, a les 22.30, a la sala de la Societat Coral El Micalet de la ciutat de València.

Per setena vegada es convoquen els Premis Ovidi Montllor a la música en valencià. Durant aquests anys, el sector de la música en la nostra llengua ha anat creixent en capacitat de producció, en qualitat artística i en reconeixement del públic. La contínua aparició de nous grups musicals, la diversitat d’estils i recursos artístics, la consolidació dels autors joves emergents, així com la incipient indústria del sector, segells discogràfics, agències de management, estudis d’enregistrament... permeten afirmar, com han assenyalat els principals crítics, que ens trobem en un moment excel·lent de la música en valencià quant a creativitat i dinamisme.

A més dels premis a la música, al disseny i al videoclip que lliuren els jurats corresponents, el Col·lectiu Ovidi Montllor de músics i cantants en valencià, atorga cada any dos premis: un per a distingir aquells la trajectòria artística dels quals haja significat una aportació important a la nostra música, i un altre per a reconèixer la persona, mitjà o institució que haja destacat pel seu suport a la música en valencià. 

El Premi Ovidi a la trajectòria artística ha recaigut per unanimitat en el grup Al Tall, grup pioner amb més de trenta anys de trajectòria indiscutible, amb un bon grapat de discos, mestres de la música folk que han inspirat tants altres grups posteriors. Al Tall també ha estat referent de la recuperació de la tradició musical valenciana i de l’actualització del gènere amb la seua reproposta. Ells han difós al món la música valenciana posant-la al costat de les músiques de les dues riberes del Mediterrani. 

El Premi al suport a la música en valencià se li atorga per unanimitat a Vilaweb, diari digital el compromís del qual amb la música del País Valencià ha permés un millor coneixement de les novetats i concerts dels músics valencians arreu del domini lingüístic català i del món. Especialment destacable és el seu suport, no només informatiu, sinó per mitjà dels directes que graven a les seues instal·lacions i difonen en format videoclip per la xarxa. 

Extraordinàriament, enguany dedicarem un moment al lliurament del Premi Barnasants, festival de Barcelona que ha destacat per l’atenció als músics valencians i ha guardonat el nostre company Joan Amèric. Lliurarà el premi Pere Camps, organitzador del Barnasants. 

Tot seguit presentem la relació de finalistes: 

FINALISTES PREMIS MÚSICA

Millor disc de cançó 

Andreu Valor, A l’ombra de l’obscuritat 
Joan Amèric, Directament 
Feliu Ventura, Música i lletra 
Sergi Contrí, Dies de fira i flors 

Millor disc de folk 

Miquel Gil, X Marcianes 
Rafel Arnal, Pam a pam 
Carles Dénia, El paradís de les paraules 
Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries + Pep Gimeno Botifarra, La Barraca 

Millor disc d’electrònica i hip hop 

Arrap, Ara va de bo 
Barraques Sud Sistema, Abans que s’acabe el món 
Aspencat, Inèdit 
Blue la Polla, 1991-2011 Qui va matar a Alfonso Pérez? 

Millor disc de pop 

Autòmats, Les revelacions microscòpiques 
Litoral, Incidents melòdics del món irracional 
Verdcel, Els dies del saurí 
L’etern retorn, L’etern retorn 

Millor disc de rock 

Senior i el Cor Brutal, Gran 
Neuròtics, Incertesa 
Arthur Caravan, Atles enharmònic 
Odi, El badar de les consciències 

Millor maqueta 

Narayama, Narayama 
Tempesta, Demo-níaca 
Skapats, Skapats 
Nius de nit, Nius de nit 

Millors arranjaments i producció 

Verdcel, Els dies del saurí 
Autòmats, Les revelacions microscòpiques 
Carles Dénia, El paradís de les paraules 
Rafel Arnal, Pam a pam 

Millor cançó 

De la mar, Miquel Gil 
Balada d’indis i comboixos, Arthur Caravan 
La sort adormida, Senior i el Cor Brutal 
La boira i la sénia, Verdcel 

Millor lletra

La boira i la sénia, Verdcel 

El bon any, Senior i el Cor Brutal 
Història d’un sofà, Feliu Ventura 
Himne a l’alegria, Arthur Caravan 

Jurat: Xavier Aliaga (El País), periodista i escriptor; Eduard Guillot (La Cartelera, Levante-EMV), periodista i crític musical; Juanma Játiva (El País), periodista i crític musical; Quim Vilarnau (Enderrock), periodista i crític musical; Carla González, periodista i investigadora; i Josep Vicent Frechina (secretari del jurat), crític musical i autor del llibre fonamental La cançó en valencià

FINALISTES PREMIS DISSENY I VÍDEOCLIP 

Millor disseny 

Sense permís de la NASA, de Lilit i Dionís 
Gran, de Senior i el Cor Brutal 
Incidents melòdics del món irracional, de Litoral 
El corral de Pepeta, d’El corral de Pepeta 

Millor videoclip 

Hepàtica, d’Hugo Mas 
Em diuen, de Tashkenti 
La vida sense tu, d’Obrint Pas 
La generació dels plats trencats, de Malnom More Sharing Service 

Jurat: Xavi Calvo, dissenyador i publicista; Jordi Albinyana (guanyador de l’any passat), artista plàstic, dissenyador i músic; i Cèsar Amiguet (secretari del jurat), dissenyador d’Escola Valenciana. 


El COM (Col·lectiu Ovidi Montllor de músics i cantants en valencià) és una associació cultural que pretén agrupar el major nombre de grups i solistes que s’expressen en la llengua pròpia del País Valencià. 

El seu objectiu és dignificar el treball com a músics per damunt dels prejudicis d’aquells que menyspreen el valencià com a llengua per a cantar. Units, fent actes per deixar palesa la gran qualitat i donant exemple amb els treballs dels músics, posen en valor la música en valencià. Perquè quan un company o companya, quan un grup pren la paraula, edita un disc, o rep algun elogi, el rep tot el conjunt de membres del COM i tota la gent que treballa per la música en valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada