divendres, 17 d’agost del 2012

XIII Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional

La Colla d'Algemesí, dirigida per Antoni de la Asunción i Andrés, s'encarrega d'obrir la Gal·la Especial del Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional que es celebra a la plaça de la Verge de València el dia 23 d'agost a les 22.30. En ella intervenen els ballets d'Uzbekistan, Senegal, Rússia i Brasil participants en aquesta edició. 

L'organització va a càrrec de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, representada al concert pel seu grup amb la direcció artística de José Vicente Romero Forundarena i interpretant: Fandango de Montnegre d'Alacant, L'Anguila de Figueroles de Castelló i La Jota de les Ventes de Moixent de València. 

El Festival té lloc en diverses poblacions de la comunitat del 14 al 30 d'agost, donant a conèixer la cultura tradicional de diferents regions a través dels següents ballets:

Krasnogorsk (Rússia) 
Nova Geração (Brasil)
Kassuomaye (Senegal) 
National Dance Ensemble Sabo (Uzbekistan)

La Colla d'Algemesí es funda a l'any 2000 des de dins l'Escola Municipal de Tabal i Dolçaina d'Algemesí, la primera de tot el país amb més de trenta anys de treball, per aglutinar a la gent que volia avançar un pas més en l'estudi d'aquests instruments, constituint un conjunt instrumental aplicat tant a la musica tradicional i festera de carrer com a les noves tendències de composició per a dolçaina i percussió, que obrin un gran ventall d'exploració del recursos interpretatius del nostre benvolgut instrument tradicional, a més d'afegir els nous timbres de la més diversa percussió a l'ancestral tabal.

D'aquesta manera incorpora al seu repertori obres de concert de diferents compositors actuals com Carles Santos, Pascual-Vilaplana, Arnau Bataller o Antoni de la Asunción i Andrés entre altres, per tal d'aprofundir dins de les noves sonoritats per a dolçaina i percussió.

Des de la seua constitució ha actuat en cercaviles, processons, romeries, entrades de moros i cristians i tota classe d'actes festius, així com realitzant concerts en gran quantitat de pobles i ciutats del nostre territori.

Participa en l'organització de les quatre primeres edicions del Musicat d'Algemesí (1996, 1998, 1999 i 2000), en el de 1999 presenta la versió per a dolçaines i banda de la Muixeranga del mestre V. López Gurrea en col·laboració amb la Banda Simfònica d'Algemesí. L'any 2002 guanya el segon premi del Concurs d'Interpretació Ciutat d'Algemesí. En 2004 co-organitza a la seua ciutat l'Aplec de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters de la que n'és membre i s'incorpora a la campanya SARC de la Diputació de València. També caldria fer menció a la participació en el Certamen de Colles d'Altea en la I edició, l'any 2004 i en la III edició, l'any 2008.

Durant l'any 2010 es celebra el X Aniversari de l'agrupació, destacant entre els actes commemoratius el concert amb la col·laboració de la secció de metall de la Banda Simfònica de la Societat Musical d'Algemesí i l'Aplec en que actuà com a amfitriona juntament amb tres colles convidades.

Actualment compta amb vint-i-cinc membres als que van afegint-se altres alumnes de l'escola i músics d'altres poblacions que volen participar del seu projecte. El seu president és des de l'any 2010 Salvador Candel Benedito i el director Antoni de la Asunción i Andrés des de l'any 2006.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada