dijous, 27 d’abril del 2017

I Encontre de Pita i Caixa de Vallanca

L'ajuntament de Vallanca del Racó d'Ademús organitza el dissabte dia 6 de maig el I Encontre de Pita i Caixa en el que participarem el Cudol conjuntament amb els grups La Brama, Som de Traca, A La Propera i els Germans Caballer.

Vallanca compta amb una rica tradició musical popular, única en la comarca del Racó d'Ademús. Els experts gaiters vallanquenses eren reclamats antany en totes les festes de la comarca i voltants, per a animar balls, solemnitzar processons i intervenir en qualsevol acte festiu. La música dels executants de la pita i la caixa de Vallanca (denominacions locals del tabal i la dolçaina) es va arreplegar i publicar en un enregistrament basat fonamentalment en la recopilació de música tradicional realitzada pel musicòleg Fermín Pardo.

A Vallanca són cinc les festivitats més notables de l'any dins de les quals la música tradicional d'interpretació popular ha format part com a element festiu imprescindible i solemnizador: El Rosari de l'Aurora, los Mayos, el romiatge a Santerón, les festes del patró Sant Roque i las Albadas de Nochebuena. Des de fa uns anys es realitza un curs de balls tradicionals amb la idea de transmetre la nostra cultura i tradició des de xicotets i l'estiu passat es va dur a terme el primer curs d'iniciació a la pita i la caixa.

La programació d'aquest I Encontre de Pita i Caixa és la següent:

10.30. Presentació i inauguració del I Encontre de Pita i Caixa.

11.00. Col·loqui sobre la música tradicional i la seua relació amb les celebracions de la Verge de Santerón on intervenen Fermín Pardo: Recopilació de la música tradicional a Vallanca; i Mariano López: Aspectes etnològics i costumistes de les relacions entre Salvacañete i Vallanca a través dels dolçainers; amb Álvaro Sánchez com a moderador.

12.30. Concentració en la Plaça d'Espanya amb els grups participants i cercavila pel poble.

13.30. Actuació en la Plaça d'Espanya dels grups participants.

14.30. Dinar de germanor.

18.00. Concert de clausura a càrrec de Germans Caballer Folk i lliurament d'obsequis.

Per al dinar cal reservar plaça abans del dia 3 de maig en les oficines municipals o cridant al 978 78 23 30.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada