dimecres, 16 de maig del 2012

Concert de fi de curs 2012 de La Colla d'Algemesí

Un any més, La Colla d’Algemesí, dolçaina i percussió, ofereix el concert de cloenda del curs al Teatre Municipal d’Algemesí, el dia 19 de maig a les 19.30. 

Baix la batuta d’Antoni de la Asunción i Andrés s’estrena l’obra Cancri, composada pel propi director. Aquesta obra és tota una innovació ja que per primera vegada, un tabaleter i un dolçainer agafaran el repte d’eixir a l’escenari com a solistes, acompanyats per la Colla. Així, es dona un pas més en el món de la dolçaina i en la seua professionalització, igualant la dolçaina com a solista amb qualsevol altre instrument orquestral o bandístic. Amb esta obra es pretén replegar totes les possibilitats solistes d'una dolçaina i un tabal amb passatges virtuossístics, respostes del solista al conjunt instrumental... L'obra està dedicada a la filla del compositor i consta de tres moviments: 

La constel·lació de Càncer
La influència de la Lluna
L'alegria del cranc

En la resta del concert es poden escoltar obres de diferents estils, combinant la tradició de la dolçaina amb les noves tendències compositives actuals.

La Colla d'Algemesí es funda a l'any 2000 des de dins l'Escola Municipal de Tabal i Dolçaina d'Algemesí, la primera de tot el país amb més de trenta anys de treball, per aglutinar a la gent que volia avançar un pas més en l'estudi d'aquests instruments, constituint un conjunt instrumental aplicat tant a la musica tradicional i festera de carrer com a les noves tendències de composició per a dolçaina i percussió, que obrin un gran ventall d'exploració del recursos interpretatius del nostre benvolgut instrument tradicional, a més d'afegir els nous timbres de la més diversa percussió a l'ancestral tabal.

D'aquesta manera incorpora al seu repertori obres de concert de diferents compositors actuals com Carles Santos, Pascual-Vilaplana, Arnau Bataller o Antoni de la Asunción i Andrés entre altres, per tal d'aprofundir dins de les noves sonoritats per a dolçaina i percussió.

Des de la seua constitució ha actuat en cercaviles, processons, romeries, entrades de moros i cristians i tota classe d'actes festius, així com realitzant concerts en gran quantitat de pobles i ciutats del nostre territori.

Participa en l'organització de les quatre primeres edicions del Musicat d'Algemesí (1996, 1998, 1999 i 2000), en el de 1999 presenta la versió per a dolçaines i banda de la Muixeranga del mestre V. López Gurrea en col·laboració amb la Banda Simfònica d'Algemesí. L'any 2002 guanya el segon premi del Concurs d'Interpretació Ciutat d'Algemesí. En 2004 co-organitza a la seua ciutat l'Aplec de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters de la que n'és membre i s'incorpora a la campanya SARC de la Diputació de València. També caldria fer menció a la participació en el Certamen de Colles d'Altea en la I edició, l'any 2004 i en la III edició, l'any 2008.

Durant l'any 2010 es celebra el X Aniversari de l'agrupació, destacant entre els actes commemoratius el concert amb la col·laboració de la secció de metall de la Banda Simfònica de la Societat Musical d'Algemesí i l'Aplec en que actuà com a amfitriona juntament amb tres colles convidades.

Actualment compta amb vint-i-cinc membres als que van afegint-se altres alumnes de l'escola i músics d'altres poblacions que volen participar del seu projecte. El seu president és des de l'any 2010 Salvador Candel Benedito i el director Antoni de la Asunción i Andrés des de l'any 2006.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada