dijous, 3 de gener del 2013

Viatge a Ítaca

"Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d’aventures, ple de coneixences. Has de pregar que el camí sigui llarg, que siguin moltes les matinades que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven, i vagis a ciutats per aprendre dels que saben. 

Tingues sempre al cor la idea d’Ítaca. Has d’arribar-hi, és el teu destí, però no forcis gens la travessia. És preferible que duri molts anys, que siguis vell quan fondegis l’illa, ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí, sense esperar que et doni més riqueses. 

Ítaca t’ha donat el bell viatge, sense ella no hauries sortit. I si la trobes pobra, no és que Ítaca t’hagi enganyat. Savi, com bé t’has fet, sabràs el que volen dir les Ítaques." LLUÍS LLACH

Grup de Dolçainers i Tabaleters el Cudol interpretant Viatge a Ítaca 

Viatge a Ítaca és el setè disc de Lluis Llach, presentat el 7 de maig de 1975 al Palau de la Música Catalana i que es converteix aleshores en el seu disc més venut. Ítaca, la peça més important d'aquesta obra, està estructurada en tres moviments basats en un text del poeta grec Konstantinos Kavafis escrit en 1911. 

El primer moviment d'aquesta cançó va ser arranjat i adaptat per Antoni de la Asunción i Andrés per a dolçaines, percussió i altres instruments com a banda sonora de les quals serien les propostes de la Falla Na Jordana per a 2013. Prenent el nom del disc de Lluis Llach, Viatge a Ítaca la vam estrenar el Grup de Dolçainers i Tabaleters el Cudol el 29 de setembre de 2012 en el XII Tirant de Lletra que va organitzar com en totes les edicions anteriors la mateixa falla. 


Grup de Dolçainers i Tabaleters el Cudol interpretant Viatge a Ítaca

Posteriorment va ser la peça que el 25 de novembre del mateix any interpretàrem en l'Homenatge a Joan Fuster organitzat per l'Associació Cultural La Xala al Centre Municipal Bernat i Baldoví de Sueca per commemorar el cinquanta aniversari de la publicació de Nosaltres els valencians, on acompanyàrem a músics tan importants com Miquel Gil, Pep Gimeno Botifarra, Pau Alabajos, Obrint Pas i Al Tall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada