dimecres, 26 de setembre del 2012

XII Tirant de lletra

Aquest any la Sessió d'obertura de la XII Lectura col·lectiva Tirant de lletra té lloc al claustre del Museu Centre del Carme de València, al carrer Museu nº2, el capvespre del proper dissabte 29 de setembre a les 20.00. Després de la sessió inicial de lectura, es realitzarà el pregó inaugural a càrrec de Xelo Miralles i el concert de benvinguda per el Cudol, que oferim l'espectacle Dolç Cinema. Divuit músics als quals s'afegeix la col·laboració de Juan Antonio Pérez i Barco als teclats.

Amb esta ja sumen dotze les convocatòries del Tirant de lletra organitzades per l’Associació Cultural Fallera Na Jordana. Una iniciativa que fou mampresa en les vespres de la commemoració del 9 d’octubre de l’any 2001 amb el ferm propòsit de contribuir a la celebració del dia gran del nostre poble, reivindicant-ne dos dels senyals d’identitat més característics: llengua i cultura. La lectura col·lectiva d’una de les obres cabdals del Segle d’Or de les lletres valencianes, el Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, fou i continua sent l’eix vertebrador d’un projecte amb el qual s’ha pretés i es pretén si no unir, sí que almenys reunir tots els valencians i valencianes que estiguen disposats a participar en la iniciativa. 

A hores d’ara, la iniciativa ja es troba plenament consolidada gràcies al suport incondicional rebut per part de gent cèlebre i gent anònima que al llarg de les onze edicions prèvies ha realitzat alguna de les intervencions que han estat necessàries. 

Gràcies a tots estos i estes voluntaris s'ha pogut recrear any rere any, pàgina a pàgina i capítol a capítol, les aventures i la modernitat d’aquells personatges que, transcorreguts cinc-cents divuit anys des què prengueren immortal vida, continuen constituint un referent i un motiu d’inspiració per a artistes plàstics, investigadors, escriptors i cineastes. 

Projeccions àudiovisuals, conferències, exposicions monogràfiques i bibliogràfiques, concerts, sessions de café-teatre, dramatitzacions, cercaviles i exhibicions complementen anualment la lectura i ens ajuden cada edició a recrear una època, en què el nostre poble esdevingué tot un referent cultural. 

Enguany la nostra iniciativa compta amb el suport i recolzament del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i la Regidoria de Festes i Cultura Popular de l’Ajuntament de València. 

Més que mai és necessari el suport d’un nou allau de lectors i lectores, dels quals més que la seua capacitat per a la declamació, interessa el seu suport testimonial i simbòlic per constatar que la proposta continua ben viva i que la lectura pot contribuir a la forja dels senyals identitaris d’un poble. 

Fins al dia 9 d'octubre estan programats el següents actes a la Seu Social de Na Jordana:

Exposició La dolça eina de la nostra festa 

Del 30 de setembre al 8 d'octubre de 19.30 a 21.00 (tancat el 2 i el 6 d'octubre). Col.labora l'Ajuntament de València i el Museu de la Festa d'Algemesi. 

Lectures

1, 3, 4 i 5 d'octubre de 19.00 a 21.30 lectures dramatitzades i col.lectives de l'adaptació del Tirant lo Blanc pel grup de teatre CRIT. 

9 d'octubre

01.30, Les golfes del Tirant amb els monòlegs d'Oscar Tramoyeres 
12.00, Cloenda de la XII edició 
13.00, Fotografia de record amb els participants de la XII edició 
14.30, Dinar de Sant Donís per als components i col.laboradors de l'organització

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada