dissabte, 5 d’octubre del 2013

XIII Tirant de lletra

Amb esta ja sumen tretze les convocatòries del Tirant de lletra organitzades per l’Associació Cultural Fallera Na Jordana. Una iniciativa de la que va ser partícip el Grup el Cudol l'any passat i que fou mampresa en les vespres de la commemoració del 9 d’octubre de l’any 2001 amb el ferm propòsit de contribuir a la celebració del dia gran del nostre poble, reivindicant-ne dos dels senyals d’identitat més característics: llengua i cultura. La lectura col·lectiva d’una de les obres cabdals del Segle d’Or de les lletres valencianes, el Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, fou i continua sent l’eix vertebrador d’un projecte amb el qual s’ha pretés i es pretén si no unir, sí que almenys reunir tots els valencians i valencianes que estiguen disposats a participar en la iniciativa. 

A hores d’ara, la iniciativa ja es troba plenament consolidada gràcies al suport incondicional rebut per part de gent cèlebre i gent anònima que al llarg de les dotze edicions prèvies ha realitzat alguna de les intervencions que han estat necessàries. 

Gràcies a tots estos i estes voluntaris s'ha pogut recrear any rere any, pàgina a pàgina i capítol a capítol, les aventures i la modernitat d’aquells personatges que, transcorreguts cinc-cents dinou anys des què prengueren immortal vida, continuen constituint un referent i un motiu d’inspiració per a artistes plàstics, investigadors, escriptors i cineastes. 

Projeccions àudiovisuals, conferències, exposicions monogràfiques i bibliogràfiques, concerts, sessions de café-teatre, dramatitzacions, cercaviles i exhibicions complementen anualment la lectura i ajuden cada edició a recrear una època, en què el nostre poble esdevingué tot un referent cultural. 

Enguany, conmemorant el XX Aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés, l’Associació Cultural Fallera Na Jordana se suma a la llarga llista d'homenatges que fins la data ha rebut el finat periodista i poeta valencià, considerat com un dels personatges més relevants del segle XX, que a més a més, va desenvolupar la tasca de mantenidor de la Fallera Major de Na Jordana de 1975. 

Més que mai és necessari el suport d’un nou allau de lectors i lectores, dels quals més que la seua capacitat per a la declamació, interessa el seu suport testimonial i simbòlic per constatar que la proposta continua ben viva i que la lectura pot contribuir a la forja dels senyals identitaris d’un poble. 

Fins al dia 9 d'octubre estan programats el següents actes a la Seu Social de Na Jordana: 

Dissabte 5 d'octubre 

20.00, Sessió d'obertura al claustre del Museu Centre del Carme de València amb el pregó de Reis Juan i el concert de la Colla de Dolçainers i Tabaleters La Brama 

Diumenge 6 d'octubre 

10.00, Inauguració de l'exposició Vicent Andrés Estellés: Mirada d'un poeta

11.00, Lectures dramatitzades i col.lectives de l'adaptació del Tirant lo Blanc
17.00, Pinta a Tirant on els més menuts dibuixaran a Tirant
18.15, Lectures dramatitzades i col.lectives de l'adaptació del Tirant lo Blanc

Dilluns 7 d'octubre

17.00, Lectures dramatitzades i col.lectives de l'adaptació del Tirant lo Blanc
21.00, Recital Estellés de mà en mà amb veu de Francesc Anyó i música de Borja Penalba

Dimarts 8 d'octubre

17.00, Lectures dramatitzades i col.lectives de l'adaptació del Tirant lo Blanc
22.00, Sopar medieval

Dimecres 9 d'octubre

01.00, Les golfes del Tirant amb els monòlegs d'Eugeni Alemany
10.00, Lectures dramatitzades i col.lectives de l'adaptació del Tirant lo Blanc
12.00, Cloenda de la XIII edició 
13.00, Fotografia de record amb els participants de la XIII edició 
14.30, Dinar de Sant Donís per als components i col.laboradors de l'organització

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada